Dragi moji avanturisti, pustolovi i zaljubljenici u putovanja, verujem da nam je svim u poslednjih meseci sve mučila misao i da nam je više puta palo na pamet kako je ova godina prosto propala bez putovanja. Svima su teško pali jednolični dani karantina ali nekako mislim da je nama ipak bilo za nijansu teže nego ostalima. S obzirom na to da nam je, kako bar ja volim da kažem, urođeno to da nas ne drži mesto dani u karantinu su nam bili duži nego ostalima. Pričajći sa prijateljima koji dele istu strast prema putovanjima kao i ja sama, shvatila sam da nas je sve vodila misao kako će se na leto (kako su i sami stručnjaci najavljivali, zar ne) sve biti gotovo. Svi smo već smišljali načine kako da propušteno vreme nadoknadimo i da leto iskoristimo kao nikada pre! Mnogi su već sa prvim talasom puštanja granica u kofere bacili najneophodnije i otišli u nove pustolovine. Mi koji nismo, zbog posla illi drugih obaveza, mogli da otputujemo tada spremali smo se polako i brojali dane do odmora a i čemu žurba, sve se polako vraća u normalu, neće opet zatvoriti granice kroz smeh bi odgovarali jedni drugima.

Zatvaranje granica

Ubrzo sam zaboravila na mesece provedene u karantinu i prepustila se planiranju putovanja, rezervisala sam smeštaj, počela sa kupovinom stvari, čak sam izvukla i kofer! Da ste me tada pitali svoj novac bih bez razmišljanja stavila u nekoj od sportskih kladionica i kladila se na to da se nove, restriktivne mere neće ponovo uvesti! No, evo nas opet, većina granica je zatvoreno a one koje nisu nas po ulasku mseštaju u dvonedeljni karantin, mi na rubu uvođenja vanrednog stanja u celoj državi… noćna mora ukoliko mene pitate.

Leto na pauzi ili ipak ne?!

Nije nam trebalo puno vremena da svi shvatimo da nam je pametnije da ovo leto pauziramo i da ipak ostanemo u Srbiji. Istina, ova odluka nam nije lako pala ali nosimo se s njom. Kako nisam neko ko voli da očajava i kuka nad stvarima a da pri tom ne uradi ništa kako bi ih promenio nije mi trebalo puno da razmislim kako da iskoristim ovo leto.

Naravno, čika Google je bio prvi izbor, mudra je to glava, počela sam da se konsultujem sa njim i već u prvih 5 minuta istraživanaj moja lista tabova bila je prepuna! Naišla sam na toliko lepih mesta kako istorijskih tako i mesta sa netaknutom prirodom (koja iskreno preferiram) da se na kraju nisam mogla odlučiti. Tara, Zlatibor, Kopaonik prve su nam opcije za odmor, zar ne? Međutim jetse li nekada posetili Justiniana prima, Đavolju varoš, Šargan na Mokroj gori, Deliblatsku peščaru…. lista ide u nedogled.

Kanjon reke Uvac

Skloni smo razmišljanju da je negde drugde bolje, da neko ima neke lepše krajolike. Više se divimo nečijim rekama, gradovima i prirodi, naše lakše kritikujemo i vidimo im svaku manu.

Odlučila sam da mi ovo leto ne propadne, našla sam svoje svetlo i pre završetka ovog tunela koji je pandemija čvrsto sagradila, odlučila sam da putujem po našoj zemlji a pozivam Vas da mi se pridružite. Prirodna bogatstva, prelepi krajolici, duh istorije i pogledi koji zaustavljaju dah čuvajte se jer moja potraga za vama u Srbiji kreće!