Pre par dana listajući novosti na jednoj od društvenih mreža naišla sam na fotografiju na kojoj je pisalo sledeće: “Najgora investicija ove 2020. godine bio je planer!”. U prvi mah mi je ova rečenica izmamila osmeh na lice jer sam se setila svog planera sa koricama koje sam sama dizajnirala, na šta sam bila tako ponosna, kako stoji u fioci već tri meseca. U prvih mesec dana ove neizvesne krize izazvane širenjem virusa COVID-19, sam čak i pokušavala da planiram dane, budem produktivna, razmišljam o nekim budućim putovanjima i novim destinacijama, međutim ubrzo sam shvatila da je vrag odneo šalu i da je sve to uzaludno. Tako je moj predivni planer ostao praznih stranica da čeka neka bolja vremena.

Planirajmo budućnost!

Sećam se svih planova za ovu godinu, tolika doza uzbuđenja oko svih stvari koje sam zamišljala. putovanja i novih destinacija koje su mi bile na spisku… Mislim da čak ni u najmaštovitijim sportskim kladionicama ne bi mogli da smisle ovakve scenarije i ishode za ovu pandemiju.

Saveti za putovanje u doba korone

Kako su počeli da popuštaju mere opreza početkom maja meseca mislim da smo svi polako počeli da se nadamo i vrujemo da ova godina ipak nije potpuno propala. Mnogi su već počeli da planiraju nova putovanja. Zapravo neverovatno mi je koliko smo se brzo uspeli da organizujemo i pronađemo aranžmane koji nam odgovaraju, pre bi se premišljali, merili i premeravali nedeljama. Početkom juna granice su bile otvorene, najavljeni su prva poletanja i otvaranja aerodroma i delovalo je kao početak vraćanja u onu tako često spominjanu “normalu”.

Otvaranje aerodroma

Kako god planirali da putujemo, bilo sopstvenim autom ili avionima uvek nas prati pitanje koje mere preduzeti i kako je najbezbednije putovati. Kako sam i sama zaluđenik za putovanjima naravno da sam isplanirala sebi par u okviru naše zemlje te sam se lepo raspitala o merama koje treba preduzeti. Istina, nije bilo teško doći do raznih saveta kako i šta raditi prilikom putoanja u doba korone jer su agencije za digitalni marketing prepoznale ovu potražnju i preplavili društvene mreže savetima, slikama i videima na istu temu. S obzirom na to da sam dosta vremena provela istražujući i čitajući na ovu temu rešila sam da izdvojim neke od zaista relevantnih saveta koje će bez dileme Vaše putovanje učiniti bezbednijim.

 1. Napravite spisak inventara
  Kao opšte pravilo, postoji nekoliko predmeta koje bi trebalo da nosite sa sobom dok putujete. Vaša lista treba da sadrži sredstvo za čišćenje ruku (sa više od 60% alkohola), dezinfekcijske maramice, tkiva i masku za lice. Ovi predmeti mogu vam pomoći da održite određeni nivo higijene i sprečite kontakt sa respiratornim kapljicama koje izazivaju bolest.
 2. Budite svesni svega što dodirujete
  Pročitali biste da se novi koronavirus širio velikom brzinom. Ovo zaslužuje pojačani osećaj opreza. Važno je biti pažljiv kada koristite uređaje ili dodirujete površine koje su koristili i drugi, kao što su bankomati, mašine za prijavu, eskalati i slično. Koristite obilnu količinu sredstva za čišćenje svakog puta kada dodirnete bilo koju od ovih površina i pripazite da ne dodirnete lice.
 3. Ukoliko putujete avionom birajte sedište pored prozora
  Dok zauzimate svoje mesto, izvadite stranicu iz knjige Naomi Campbell i brzo pročistite tvrde površine oko vas dezinfekcijskim maramicama. Stražnji deo sedišta ispred vas, preklopka sedišta, stolić za pladanj, naslon za ruku, sve su površine na kojima infektivne respiratorne kapljice mogu ostati žive. Obavezno ostavite da površine ostanu vlažne tokom vremena koje dezinfekcijsko sredstvo deluje (što se obično navodi na kutiji) i da ne koristite maramice na mekim površinama, poput presvlake koja bi ostavila neudobno vlažno sedište i širila klice dalje.
 4. Ne pijte previše vode dok putujete
  Prema američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine, voda iz rezervoara za vodu u avionima nije uvek čista, pa ispijanje čaja ili kafe, koje se obično prave iz te vode, a ne iz flaširane vode, možda nije dobra ideja.
 5. Ukoliko ste bolesni odustanite od putovanja
  To je najvažnija tačka. Češće nego ne, fokusiramo se na to kako da se zaštitimo od bolesti, ali ne razmišljamo o tome da sprečimo da je širimo. CDC preporučuje da sačekate najmanje 24 sata nakon što se groznica potpuno smirila pre nego što je izašla. Važno je razmisliti o svima da li će se ovaj virus ikada zadržati.

Nadam se da će se sve ovo što pre završiti i da ćemo nastaviti da popunjavamo naše planere, nadam se ne da ćemo uspeti da nadoknadimo ove mesece koje smo proveli u izolaciji i da ćemo ipak ovu godinu obojiti nekim lepim uspomenama. Čuvajte se. Do sledećeg čitanja.